MBSZ - Hungarian Basejump Association

Több hazai ejtőernyős és bázisugró klub összefogásával 2004. szeptember 29.-én hivatalosan is megalakult a bázisugró sport országos hatáskörű sport- és érdekképviseleti szervezete, a Magyar Bázisugró Szövetség. A hivatalos bejegyzést hosszú huzavona követte a Szövetség valódi működőképességig, mivel formai okokra hivatkozva a bejegyzést több ízben fellebbezte meg a Fővárosi Főügyészség. Több javított beadvány és jó pár hónapos "gondolkodás" után a Főügyészség a bejegyzést végül helybenhagyta.A Magyar Bázisugró Szövetség (MBSZ), a sportág feladatainak ellátására létrehozott, a bázisugró sportot alaptevékenységként művelő sportegyesületek, illetve más sportszervezetek bázisugró szervezeteire épülő, azok tevékenységét irányító, összehangoló, munkájukat segítő és támogató, önkormányzati elv alapján működő közhasznú társadalmi szervezet. A szövetség Magyarország területén szervezi, népszerűsíti, fejleszti és támogatja a bázisugró sportágban folyó tevékenységet.Tagjai tapasztalt ejtőernyősök és bázisugró sportemberek, akik harmadik személyre szóló baleset és vagyoni kárra érvényes biztosítással rendelkeznek, amely minden bázisugró tevékenységgel kapcsolatos, általuk esetlegesen okozott kárt fedez, továbbá magánokiratban foglalt személyes felelősségvállalási nyilatkozattal igazolják felelősségüket tevékenységükért és annak bármilyen következményért.A szövetség céljai és feladatai:

  • Tagegyesületeivel együtt a Magyar országos, és nemzetközi verseny/versenyek megszervezése és lebonyolítása, illetve aktív részvétel nemzetközi sportszervezetek tevékenységében.
  • A bázisugrás oktatási rendszerének kialakítása, a Magyar szabályrendszer kialakítása.
  • Nemzetközi ajánlások, a technikai és sportági fejlődés alapján információt nyújt, ismeretet terjeszt.·  Koordinálja a sportegyesületek tevékenységét, továbbá sportszakmai szolgáltatásokat nyújt tagjai részére.

Az MBSZ alapító tagegyesületei:

  • Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesület (MBSE)
  • CENTER SE (átalakult Cent-Air SE-re)
  • Magyar Kitesurf és Extrémsport Egyesület

Elnök: Verebes Gábor - MBSEAlelnök: Gálos Péter – Cent-Air SEFőtitkár: Szörényi Csaba - MBSE